Antrei Hartikainen + Erik Hedén

27 maj –
18 juni

Antrei Hartikainen/Master Cabinet Maker, designer. Utsökt konstsnickeri.

Erik Hedén/Fotograf. Utforskande, grafiskt konstfoto.

Om konstnärerna:

Antrei Hartikainen

Designer och Master Cabinet Maker från Finland, född 1991. Känd för sina utsökta möbler och skulpturer/installationer i trä.

Hartikainens prisbelönta verk spänner över både funktionsprodukter och rena konstverk, och visar höjden av sensualitet, elegans och hantverksskicklighet. I sitt arbete försöker Antrei Hartikainen ständigt att utmana och sudda ut den traditionella uppdelningen mellan funktionella objekt och visuell konst. Ett skulpturellt arbetssätt märks i de organiska verken som också hämtar sin inspiration från materialet självt – trä.

Antrei Hartikainens arbeten har synts i utställningar över hela världen. 2018 belönades Antrei med priset ”Årets unga designer” i Finland och har också omnämnts som ”Emerging designer of the year” (2019) av Dezeen Awards.

”Mitt arbete inom trädesign är omfattande. Målet är att skapa produkter och unika verk som visar både användbarhet, hantverk och fokus på materialet självt. Att visa de oändliga möjligheterna som trä ger, är en ständig drivkraft i mitt arbete.”

Erik Hedén

Erik Hedén är född och uppvuxen i Göteborg. Han är utbildad i Fri konst vid Umeå Konsthögskola och idag bosatt och verksam i Umeå.

– I mina bilder arbetar jag med mönster, objekt och former. Är intresserad av att se och göra det vardagliga och det banala intressant. Där döda ting som byggnader, objekt eller en betongvägg kan få liv och en identitet. Där väggen kan ges en vördnad och värdighet. Där objekten kan få vara huvudpersonen i historien. I många av mina fotografier försöker jag få bilderna att kännas som målningar. Där jag tänker på linjer och komposition som i måleri och många av fotografierna kan kännas abstrakta.

– I min serie, som jag kallar Traces, har jag fokuserat på vilka spår vi som människor lämnar efter oss. Hur fragilt det kan vara. Hur materialet i våra byggnader kommer att vittras ner och försvinna. Spåren som vi lämnar efter oss försvinner. Vad är det vi kommer lämna efter oss? Det är en studie om vårt arv och vad som kommer finns kvar när människan inte längre gör det. Där jag försöker påminna om att titta upp och se de små sakerna som finns i sin närhet. Försöker hitta det vackra i vardagliga.

– I serien Empty Places letar jag efter de tomma platser som man ser förbi i samhället och försöka lyfta upp dom och hitta det vackra i det fula och vardagliga.