15 oktober –
5 november

Bill Olson

Bill-Bill-Bildlikt

Vernissage lördag 15.10 kl. 12-15

Fem år sedan sist! Och denna gång ett jubileum. Det är 50 år sedan jag för första gången visade min konst i Lilla Galleriets och nuvarande OSs på adress Kungsgatan 34. Dåvarande innehavare och grundare, Erik Lindholm gav mig möjlihgeten att ställa ut min “unga” konst i maj månad 1972 tillsammans med min gode vän och tyvärr bortgångne Lars Ahlström. Jag var blott 22 år och en färsk bildkonstnär med ett “svajigt” innehåll. I förra utställningen och dåvarande ägare Eva Lindh Holmgren 2018, var det mycket färg och expressiva utspel som angav tonen i mitt måleriska uttryck. Det råder inget tvivel om att mina konstnärliga ambitioner idag stundom kan tendera till att “sträcka ut händerna” för att fånga in de expressiva och impulsiva attackerna som fanns i penselföringen då. Dock, vid närmare eftertanke har istället det ljusa och sköra sakta besegrat det färgstarka samt det envist kärva bildspråket.

Bill-Bill-Bildlikt med öppning lördag den 15 oktober är en utställning som glider mellan, skall jag säga, snabba mättade serier med musik och dans. Genomskinliga ytor och möten utan tanke på ett före eller ett efter. Bara just här och nu…eller där och då.

I 51 händelserika år har Umeås kulturliv format mig som bildkonstnär. Som skådespelare med teatergruppen Ögonblicksteatern i tio år, som en del av en epokgörnade performancegrupp på Sveriges experimentella konstscener tillsammans med kollegorna Roland Spolander och Lars Ahlström i Decay Pitch. Vi var tidigt ute och formade/skapade en unik koreografisk scenkonst för både TV och stora scener hos Moderna Museet i Stockholm, Norrköpings Konsthall, i Umeå och ute i Europa under 1990-talet in på 2000-talet.

Umeå har även gett mig möjlighet att utveckla ett tatuerat intresse för jazzmusiken. Som “diggare” och aktiv styrelsemedlem inom Umeå Jazzförenings inre verksamhet.

Men…så hände det att en längtan till mitt föräldrahem kom krypande. Dragningskraften till naturen, havet, och huset i Köpmanholmen två mil söder om Örnsköldsvik blev för stor. Så nu efter pandemi och omständigheter i dess väg har boendet i K-holmen blivit en normalitet, om än Umeå som hem ändå ligger och pyr i bakgrunden.

…så nu har jag en ny stor ateljé i en gammal tvättstuga på gamla fabriksområdet i Köpmanholmen. Och just i denna ateljé har denna utställning nu kommit till.

Bill Olson