10 januari – 4 februari 2015

Skärmavbild 2014-12-09 kl. 08.51.25

Foto: Malin Grönborg

Elisabeth Widmark (f.1981 i Skellefteå), Umeåbaserad bildkonstnär och frilansande illustratör som arbetar främst med figurativ teckning och måleri.

2013 mottog hon Landskrona Konstförenings teckningsstipendium på 10 000 kr i samband med den jurybedömda teckningstriennalen ”Svart på Vitt” i Landskrona Konsthall. Utöver det har hon under senaste åren deltagit i flera jurybedömda utställningar och grupputställningar runt om i Sverige och finns representerad hos bland andra Skellefteå Kommun, Norrbottens Läns Landsting, Västerbottens Läns Landsting och Landskrona Konstförening.

Med blyertspennan i hand utforskar hon existentiella frågeställningar om människors relationer till varandra, om ensamhet, självmedvetenhet och självförtroende. Om det alldagliga, vardagliga, och om hur det är att vara människa.

Så här säger hon själv om hennes konstnärskap:

”Mina bilder handlar om ögonblick – på ytan till synes ganska vardagliga ögonblick. De utspelar sig i min egen närhet, som i en norrländsk vintrig och snötyngd skog, en övergiven gammal kvarn i Västerbottens inland, eller i en ödslig och tom trappuppgång någonstans. Mina karaktärer hittar ofta liv genom människor i min omgivning, genom spännande möten och relationer mellan dem. Jag intresserar mig för det fysiska, det rumsliga och det man kan ta på. Men jag intresserar mig även för det outtalade, det som sker i tystnaden mellan två människor eller när atmosfären i rummet förändras. Vad händer då och vad sker med människorna i rummet?”

elisabethwidmark_theexplorer