Jan Grüner-Moström/keramik

Leif Milling/foto

25.11–23.12

Jan Grüner-Moström /keramik

Leif Milling/foto

25.11–23.12

Om konstnärerna:

Jan Grüner-Moström, keramik

Redan som pojke i min hemstad Umeå fascinerades jag av allt det jag uppfattade som vackert –
och drömde om att kunna efterlikna det. Jag drömde tidigt om att bli trädgårdsmästare; eller
konditor; men det var som förskollärare jag skulle odla mitt skapande intresse. Tillsammans med
barnen var dagarna alltid fulla av kreativitet och en estetisk närvaro. Efter ett långt yrkesliv i
förskoleverksamhet kände jag  en längtan till att få ägna mig åt något annat. Och var det keramiker jag skulle bli. Ett tillfälligt möte med leran satte mig omgående i kontakt med andra kreativa processer; som jag hade fått erfara tidigare.

Leran blev ett medium som gav mig fri tillgång till min egen fantasi; små berättelser genom blommor, fantasifåglar, ödlor, ormar, fabeldjur och monsterliknande skapelser uppstod naturligt och tog form. Mötet med leran blev starten på en vandring; där allt jag mött från första stund har
känts så välbekant. Jag var så lycklig! Det upplevdes som att jag hade hittat hem. Med tiden har keramikerkollegor delat med sig av sina erfarenheter och bistått med värdefulla råd och handledning. Nu har jag etablerat min egen keramikverkstad på Nesodden utanför Oslo.

Den mjuka leran är full av möjligheter; samtidigt som den ger mig ett behagligt motstånd. Verkstan har blivit mitt efterlängtade vattenhål. Drömmar tar form i samma takt som nya figurer skapas. Mitt universum består av naiva banaliteter; där allt är «kärlek»: Figurernas tänder och klor kan vara skarpa; men de är «snälla»; hjärtat är gott, allt är bara glädje. Jag är i en process där leran visar vägen utan att problematisera; mina infall ges fritt utlopp i kontakt med lerans plasticitet och mina
händer. Leran utmanar mig; den ger mig motstånd att töja gränser; och försätter mig i
upptäckarmodus.

Det har blivit tre separatutställningar och jag har deltagit i tre grupputställningar. 2020 blev jag uttagen till Østlandsutstillingen i Norge; där två av mina arbeten blev inköpta till Nordenfjeldske
Kunstindustrimuseum i Trondheim genom Innkjøpsfondet for norsk kunsthåndverk. Här i Umeå
visas nyare arbeten: Olika fabeldjur i förening med blomsterformer; i tillägg till skålar och några större grupper som slingrar sig runt i en färgsprakande förening.

God förnöjelse!
Jan Grüner-Moström
Nesodden, november 2021

Leif Milling, foto

Leif Milling är verksam som fotograf och författare på heltid sedan 1980.

Utmärkelserna har varit många. I år får Leif sitt tredje pris i World Cook Book Award för bästa foto.

Leif mottog 2021 Svenska författarförbundets arbetsstipendium, för hans arbete med projekt Älskade skog där nu fotoutställningen hos OSs är en del.

Bilderna är skapade med en speciell kamerateknik som Leif använt i många andra sammanhang. Det är ett sätt att förmedla känsla, inte bara avbilda. Leif kan måla med sin kamera och har fokus på oskärpa. Han berättar att några av hans uppdragsgivare skämtsamt brukar hota med att han mister uppdragen om bilderna blir skarpa