10 december –
30 december

Krister Hägglund
+ Nils-Johan Labba

Vernissage lördag 10.12 kl. 12-15

(Obs. i vecka 52 har OSs begränsade öppettider. Se info på dörren eller ring 070-621 98 97 och fråga).

Krister Hägglund / FOTO:

”Jag är nog en ganska gammaldags fotograf i mitt arbetssätt. Min metod är som följer:

Jag åker någonstans. Jag tittar. Jag tar en bild. Jag försöker glömma vad jag fotograferat. (Viktigt). Jag upptäcker bilden bland 1000 andra dåliga bilder jag tagit.

Ibland kommer bilden till mig vid tagningsögonblicket. Men det är oftast en chimär. Bilderna brukar dyka upp 6 månaders lagring på min dators hårddisk. De bilder jag tycker är bra vid tagningstillfället brukar blekna med tiden.

Dessa bilder som visas på Galleri OSs är fotograferade 1986 och under 2010-talet. Jag har en förkärlek för gatufotografi. Försöker stundom göra sådana bilder. Egentligen försökte jag mer förr i tiden. Så här visar jag nu ett urval av gamla och halvgamla bilder från Paris, London och Warszawa. Kanske nåt annat ställe kommer med av bara farten. Vi får se.

Jag fotograferar dagligen. Både i arbetet och privat.  Är till vardags fotograf på Skellefteå museum. Blir snart pensionär. Längtar att få fynda bland alla bilder jag glömt bort som finns på mina hårddiskar.”

Nils-Johan Labba / SLÖJD:

”Min slöjd tar form ur kärleken till hantverket och med en känsla av ansvar för den samiska kulturen. 

Att känna materialen under fingrarna, utforma föremål och se dem användas till de faller isär är en tillfredsställande respons på den omtanke hantverket kräver.

Slöjdandet är mer än ett yrke, det är en del av en identitet och bygger på generationer av kunskap.

Att vårda och förvalta ett samiskt arv utesluter inte att också vara en del av samtiden för att främja levande hantverkstraditioner och kultur.”