Maria Persson/ blandteknik:
"Dagens dam"

Maria Persson/blandteknik: ”Dagens dam”

10 december–
23 januari

Pandemianpassat! Kan ses direkt från gatan, dygnet runt.

Var finns kvinnorna? Projektet började 1 januari 2016 med den frågan, och de här: Går det att varje dag hitta en historisk, ej levande kvinna och teckna hennes porträtt på den dag hon föddes? Om hon dessutom ska finnas med egen sida på Wikipedia? Hur länge kan man hitta nya intressanta livsöden? En vecka, två veckor? Några månader? När Maria Perssons utställning öppnar hos OSs har hon porträtterat 1 806 damer i följd. Så länge utställningen är öppen kommer du att möta en ny varje dag.

»Det började som ett bildprojekt men jag inser att det nu, minst lika mycket, handlar om bildning. Det är otroligt givande att varje dag hitta en ny dam att lyfta fram och gestalta. Jag tecknar snabbt och intuitivt, alltid på papper, med kol, tusch, kritor, blyerts – eller en kombination av allt. Bilden bearbetas oftast digitalt ett varv eller två och publiceras sedan på dagensdam.se och Instagram. Damerna har också tagit mig med på roliga samarbeten och äventyr.«

Maria Persson är född 1962 i Tvärålund. Utbildad på konst­linjen, Sunderby folkhögskola samt linjen för grafisk design & illustration vid Konstfack. Hon arbetar i dag som grafisk designer i Umeå.